מי גילה את הלחם?
הלחם הוא מזון בסיסי הנפוץ כמעט בכל העולם עוד משחר האנושות.
כמובן שבעולם הלחמים יש מגוון רחב מאוד של לחמים !
פעם שאלתי את עצמי איך יכול להיות שמקמח מים, ועוד ערבוב של כמה חומרים נוצר מאכל
נהדר כזה? ושאלת השאלות היא: מי הראשון שגילה את זה ?
וכשאני נכנס לעומק העניין אני מתחיל לחשוב, מה לעזאזל עבר לאותו אדם
בראש ??
אוקי חבר,ישבת מחוץ לאוהל כי אין טלוויזיה ומשעמם לך בטירוף, ומעכשיו
מתחיל השעמום....
טחנת גרעיני חיטה, שפכת עליהם מים וערבבת, זה נהפך לעיסה, אחר כך טפח לגוש בצק,
נבהלת מהגודל ואז מהפחד לקחת החלטה מאוד אמיצה... פשוט לשרוף אותו באש... ממש
מתוחכם חבר !
והשיא של הסיפור ... קמת רעב באמצע הלילה ואז עלה בראשך רעיון ... בוא
נוכל את המפלצת שיצרתי היום ! ובמקרה היה לזה טעם סבבה לגמרי !
נו באמת, אתה לא חושב שקצת מסוכן לעשות דברים כאלה ?
מה אתה עכבר מעבדה ? אופס שחכתי, לא היו מעבדות בתקופת האבן.
עד כאן התיאוריה המרתקת שלי.
אז החלטתי לעשות מחקר קטן בנושא... והגעתי למסכנות !
בני האדם פיתחו מודעות לדגנים (לא יודע מי היה כל כך אמיץ והתחיל
לטעום צמחים וכדומה, אבל מה שכן מגיע לו קרדיט, כי אחרי הכול הוא גילה דברים
נהדרים).
באותו זמן הייתה תקופה חקלאית ממש טובה ובני האדם התחילו לפתח ולהמציא
כלי עבודה שיסייעו להם בעבודות האדמה.
הגרסא הראשונה של הלחם הייתה "דבק גרעינים אפוי" תערובת של מים ודגנים
שכנראה התגלתה בטעות או בכוונה, תוך כדי ניסוי.
במשך השנים גילו בני האדם עוד דרכים להכין לחם.
ערבבו קמח ומים עד שנעשו עיסה אחת, הכנו כיכר בצק ובישלו על האש.
בתקופה הפרעונית גילו את
השאור. השאור הוא חתיכת בצק קטנה ששמרו אותה ליום שלמחרת ואת החתיכה הזו ערבבו עם
הבצק החדש שהכינו.
אני יודע שזה נשמע כאילו רצו להרעיל את המלך פרעה, אבל השאור הזה עשה נפלאות עם
הלחם.
זה אולי נשמע מוזר, לקחת בצק שהחמיץ, לערבב אותו עם הבצק החדש, ולצאת
עם חיוך אחרי שגמרת כיכר לחם שלם.
אבל תתפלאו השאור נותן ללחם טעם מיוחד ומעניק לו אווריריות !
עד היום יש מאפיות ברחבי העולם שמכינות את הלחם עם שאור, למשל הלחם
הכפרי האיטלקי או הצרפתי עם הכרום הפריך שעושה טעם של עוד, וכמובן שלא נשכח את
האווריריות שזה בכלל מטריף את החושים.
השמרים נכנסו לתחום רק במאה ה-19 ומאז במאפיות השתמשו בשמרים, וכמובן
שהשמרים הפיקו תוצאות מרשימות ביותר בכל תחום האפייה. כמו שאומרים הוכיחו את עצמם.
השנים עשו ללחם רק טוב אני מניח.
עם השנים בני האדם גילו עוד סוגים של לחמים, אפילו היו מתכונים שאנשים גילו אותם,
ואותו מתכון נעשה המתכון הסודי של המשפחה, ואפילו היה מקור פרנסתן.
כל המגוון הרחב של סוגי הלחמים נובע מהמון סיבות, אבל בין היתר :
·
תרביות.
·
דתות.
·
אקלים מקומיים.
·
ניסויים.
אז שווה להמציא איזה מתכון חדשני של לחם !